✿ JOM JENGUK-JENGUK @ ADVERTISEMENT ✿

Friday, 23 August 2013

CARA BELAJAR YANG EFEKTIF?


♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥

Setiap orang ada cara belajar yang tersendiri..perlu sesuai dengan mood jugak..kan? :)
Bagi saya, saya baru jumpe cara study yang terbaik untuk diri ni setelah ambik short sem..haha..aduyai...

first step : 

paling penting untuk fokus dalam kelas. and fahamkan terus.jangan tangguh2 konon nya nanti kat umah try tengok balik..bila da balik umah tu, memang konfirm x bukak da..trust me! haha..

second step :

buat note kecik tulis step by steps untuk setiap sub topic ;) hee...da abis topik tu terus buat..xdela susah nak buat banyak2 nanti..makesure buat sendiri.jangan copy kawan punya notes, sebab biasa nya, pakai ayat sendiri lagi senang nak paham dari bace buku or note photostat..

third step : 

buat la latihan sikit. even malas sangat pun, buat la 2 or 3 soalan bagi 1 sub topik. atleast paham la sikit, ada jugak input yang dapat kan..makesure soalan yang trick laen2, jangan soalan yang guna trick same oke :)


hehe~ tu je kowt..setakat ape yang saya belajar dari short sem ni :D Alhamdulillah menjadi..harap2 saya boleyh guna untuk sem2 akan datang..strive for success! :D yeahaaa~ semoga berjaya..! aminnn...doa and tawakal jangan lupa :)

p/s :

  • yang di bold kn tu penting k..hehe
  • wish me luck for final exam! 26 Ogos 2013 ni :D :3 #takot..huhu



PENING? solusinya...


♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥

entri ni ditujukan khas untuk diri sendiri :3 hehe..almaklumla..selalu sangat pening :)
Kat sini nak share dua cara untuk menghilangkan pening kepala, 1 menggunakan cara Islam..1 lagi bahan2 semulajadi tanpa makan ubat..
ps: bahaya makan ubat selalu tau..hehe


~PETUA MENURUT ISLAM~

Sepanjang bacaan letakkan kedua tapak tangan di tempat yang sakit.

1. Baca Surah Al-Fatihah 1 x kali
2. Baca Ayat Kursi 3 x kali
3. Baca Surah Al-Ikhlas 3 x kali
4. Baca surah Al-Falaq 1 x kali
5. Baca Surah An-Nas 1 x kali
6. Baca Surah Yasin ayat ke-58 , 3 x kali
7. Selawat ke atas Nabi SAW 3 x kali

InshaAllah, mudah-mudahan dipermudahkan dan disembuhkan sakit.
#credit to : noor liyana


~PETUA TRADISIONAL/TANPA MENGGUNAKAN UBAT~

1. Minum banyak air
2. Bernafas secara perlahan-lahan sambil tutup mata
3. Lakukan senaman ringan bagi melancarkan peredaran darah.
4. cari tempat yang tenang dan gelap untuk rehat


ps: saya selalu cari asam terutamanya mempelam muda kalau pening, menjadi jugak..xpun tengok citer2 yang kelakar especially running man :P hihi


Saturday, 27 July 2013

Menangis..kuatkah?



♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥


Saya tidak suka menghakimi.
Namun ketika saya tersakiti,
saya terbiasa berlaku sesuai keadaan hati.
Maaf ya, saya masih manusia biasa.
Tapi saya rasa kamu pun belajar;
sakit membuat kita kuat dengan sendirinya.
Menjadi kuat adalah pilihan baik untuk mencintai diri sendiri.
Karena dengan menjadi kuat,
saya memantaskan diri saya untuk menyambut masa depan yang lebih baik.
Menyerah pada sakit hanya melemahkan diri.
(Tangerang, 3 April 2013)
by - Tia Setiawati Priatna


Terbaca 1 post do FB :

Mengapa WANITA sering menangis?


Jawab Tuhan : Kerana WANITA itu unik
Aku ciptakan ia sbg makhluk istimewa
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan pribadinya utk terus berjuang saat yg lain
menyerah,
KU beri dia naluri utk ttp menyayangi, walau dikhianati oleh
teman, walau disakiti oleh org yg disayangi
WANITA makhluk kuat
Tapi jika suatu saat dia menangis itu krn KU beri air mata utk
membasuh luka batin & memberi kekuatan baru
WANITA sangatlah istimewa
Kirimkan pd wanita yg kamu sayangi...
Kirimkan juga pd lelaki agar mereka menghargai wanita dan
agar tau bahwa wanita.....
ciptaan Tuhan yg istimewa..



Sungguh menangis mampu melegakan hati..
kadang2 kite sndiri xtau knpe tbe2 rase sebak n sebagainya...

Tibe2 je mata berair..bile difikirkan balik..sungguh xmasuk akal..tpi tula realiti nya :D haha..Ada org yg nmpk kuat hanya luaran..hakikat sbnr, bile bersendirian,mulalah..

Kita biasanya akan temui diri kita yang sebenar, saat kita sendiri. 
Kerana saat sendiri itulah kita hakikatnya `bebas`. Bebas untuk jadi diri sendiri.  Bukan lakonan untuk diterima orang sekeliling. 
Maka, andai ingin  mengenal  diri, ingatlah siapa kita saat bersendiri. 
Kerana saat itulah hakikat diri kita yang sebenar,  dihadapan Tuhan. Bukan manusia...just remember 1 thing --> !KLIK! and In Sha Allah you will be okay :)


Thursday, 25 July 2013

SENSITIF ???


♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥

"WE ARE NOT PERFECT. ANY OF US! WE MAKE MISTAKES, WE SCREW UP BUT THEN WE FORGIVE AND MOVE FORWARD ! "



Ya Allah, Ampunilah aku
Tentang apa yang tidak mereka ketahui pada diriku...
Ya Allah, Jadikanlah aku 
lebih baik dari apa yang mereka duga tentang diriku...
--> Abu Bakar Ash Shiddiq



Semua org ada kelemahan..
Untuk ak..kelemahan pling teruk adlh "cepat terase" @ "sensitif"..
Huh :3 kisah nya pnjng..tpi hanye ni yg dpt disimpulkan.. --> ZzzzZzzz!
Sngt x ptot,sbb akhirnya makan diri sendiri..
what should i do??
Meh kite google cara2 mengatasi sifat sensitif :)

input yg aku dpt:
1. Berfikiran secara dewasa ( sila jadi matured :3 )
2. Berfikiran positif terhadap org laen
3. Mendidik diri supaya sentiasa berserah dan bertawakal kepada-Nya.
4. Bijak dlm mengawal keadaan.





Sifat sensitif juga merupakan satu anugerah :)
 percaye lah ada kebaikkan dan hikmah di atas sesuatu perkara..
Menangislah. Bila rasa di hati sudah tidak berperi. Kau berhak meluah dengan air mata. Itu lebih baik daripada meluah dengan manusia..

" Peace of mind starts with ignoring that which does not concern you and leaving that which is doubtful.."

" La Tahzan. Jalan takdir Allah tak pernah salah. Berbaik sangkalah dengan aturanNya. Jika perlu untuk engkau menangis, maka menangislah. Sabar saudaraku sesungguhnya Allah bersama-sama kita.. "




Friday, 12 April 2013

pilihan aku :)

♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥


Ini jalan yg ku pilih.. Terima kasih buatmu yg menerima dengaan lapang hati, tanpa rasa ragu.. Just believe  whatever happens was always going to happen and whatever isn't willed to happen by Allah (swt) will never happen.. so, just be easy on every outcome :)


Aku bahagia menunggu saat dan waktu yang tepat perancangan Allah buatku,dan cukuplah bertanyakan soalan dimana kepastian ada di tangan Tuhan.Jawapannya tetap sama,Allah membiarkan aku berusaha dan biarkan sehingga Allah redha.Aku yakin begitu. =)


" TUHAN SEDANG MENGAJARKAN SESUATU.
TUHAN SEDANG INGIN KAMU TAHU SESUATU.
TUHAN SEDANG MEMBUKA PELUANG DAN RUANG UNTUK KAMU MENGUTIP HIKMAH DAN IBRAH,
BELAJARLAH. BUKA MATA.
BUKA HATI
AIR MATA YANG TUMPAH JANGAN DIPERSIAKAN.
INSYAALLAH, NANTI AKAN ADA KEBAIKKANNYA.
DARI MANA-MANA.
TAK SEMESTINYA SEKARANG,
TAK SEMESTINYA DI DUNIA.
SABAR, SABAR, SABAR."


MEMUJUK HATI. (VIA TERSENYUM-MELIHAT-LANGIT)
(VIA FATIN-SOBRI)


Ya ALLAH, JAGAKAN HATIKU AGAR SENTIASA TETAP DENGAN PILIHAN KU,DAN JANGAN KAU BOLAK BALIKKAN HATIKU.. :')  SEMOGA TERUS BERADA DI JALANNYA DAN DIPERMUDAHKAN SEGALA NYA DI MASA HADAPAN UNTUK KITA.


~ MOGA DIPERMUDAHKAN ~
...AMINN...
       

Saturday, 16 March 2013

Alhamdulillah...terima kasih.. :')

♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥


Sesungguhnya aku manusia biase :')


~kini aku lebih tenang :') terima kasih sahabat atas bantuan~
Jangan MENYESAL mengenali seseorang kerana seorang yang baik memberikan kita kenangan,seseorang yang tidak baik memberikan kita pengajaran...

Ya Allah :’) Engkau berikanlah ketenangan dalam hatiku..redhakan hatiku…ikhlaskan hatiku untuk segala ketentuanMu..sensungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yang terbaik untukku :’) Terima kasih Ya Allah atas dugaan yg Kau berikan sehingga mampu membuka pintu hatiku :’) Terima Kasih..sesungguhnya Engkau Tuhan yang maha pemurah lagi maha penyayang.. :’)

Saturday, 2 March 2013

Kuatkan aku, berikan ku hidayah


 ♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥


 "Andai kau memerlukan kekasih, pilih Allah. Andai kau memerlukan teman sejati, dampingilah Al Quran. Andai memerlukan kekuatan, berdoalah.." 

Ku mohon agar diberi kekuatan untuk smua dugaan yg Kau berikan..bnyak perkara yg berlaku..kesedihan yg menjengah..ada yg dizahirkan,ad yg disembunyikan..namun..Berlarutan dalam kesedihan tak akan buat ku kembali bangkit. Hapus air mata, segera bangkit dan maju ke hadapan ! Allah sentiase ada bersama ! Although sometimes crying make you feel better... :') saat tiade teman mengadu, mengadu padaNya..Dia sentiase ada..berikan ku kekuatan untuk terus berubah..untuk ku istiqamah dlam perubahanku..lapangkanlah hati ku dripada hati2 insan yang cube mempermainkanku..temukanku,dengan mereka yang sentiase ikhlas denganku,yg menerima segala kekuranganku..sesungguhnya aku sntiase cube merubah diri agar lebih baik,namun kadang2 ia payah..doa  ku agar usaha ku dipermudahkan :') lapangkn hatiku dari pujuk rayu insan2 yg cube melemahkan iman ku..bantulah aku...

 berikanku kekuatan sebegini --> "Perempuan mampu sembunyikan air mata secara zahiirnya, tapi batinnya menangis. Perempuan pura2 kuat krn tidak mahu org bersedih sebabnya :') "



 Allah, pimpin hatiku agar tetap berada di jalanMu. Matikan aku dalam islam dan iman. Sesungguhnya kasih sayangMu mendahului kemurkaanMu :')
 

Wednesday, 20 February 2013

LA TAHZAN :')

♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥


bila waktu telah berakhir :

lirik #
Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sadari
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

Bila waktu tlah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tingallah sepi..

 ~ Kunci kebahagiaan seorang hamba ialah jika dia mampu bersyukur atas kurnia-Nya, bersabar atas cobaan-Nya, dan bertaubat atas segala dosanya~  *BERSABAR ATAS CUBAAN-NYA 

Sesiapa yg mengamalkan membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah..mudah-mudahan :')

Friday, 15 February 2013

Berbicara dengan diri

♥. .✿ .mira berkata .✿ . .♥


Duhai hati :

Jangan terlalu mengingati perkara yang menyakitkan hati. 
Nanti kamu akan bertambah sakit hati...Belajarlah untuk SENYUM kerana SENYUMAN itu dapat meningkatkan kekuatan untuk terus melangkah & melangkah..
Senyumlah selalu..Kerana senyuman juga ialah penawar segala kemarahan.Tetap tersenyum ketika terluka, tetap memaafkan ketika kecewa. Janji Allah itu nyata dan akan indah pada waktunya.. (klik!♥)
TERLUKA kerana Cinta Manusia mungkin sesuatu yang kita tak boleh hindari dalam hidup, tapi Menderita kerana Cinta adalah Pilihan..tenangkanlah hatimu :) Semoga ditabahkan hati ini untuk menghadapi hari-hari yang mendatang...

Duhai iman:

Jangan kerana cinta, kau buta. Buta dosa. Buta pahala. Buta yang mana benar. Buta yang mana salah ! Ingatkanlah diri ini.. Tidak mudah di dunia.. Tapi akan terasa indah di akhirat kelak.. :')  Ingatkanku, Setiap yang bernyawa pasti akan merasai maut..ingatkan aku, Cinta kita Urusan ALLAH.. Cinta ALLAH urusan kita..ingatkan aku, agar sentiasa berada di jalanNya yg benar...ingatkanlah aku,teman yg sejati hanyalah amal..ingatkanlah aku :')


coretan teman: hati wanita sukar diduga..kenali la mereka..


coretan mereka  klik sini! :)  
 ~Ya Allah, sesungguhnya hatiku terpaut kepada seseorang,maka Kau pautkanlah hatinya kepadaMu agar dapat membimbingku. Amin.~mr.r

Thursday, 14 February 2013

love ur life

♥. . .mira berkata . . .♥


dear heart :

People are not the same. 
Not all men are jerks, and not every woman is fake. 
Stop generalizing and be smart enough to read the signs.
Have faith. Put a smile on your face. Keep on your journey. HE knows what you are going through.

Manusia mudah jatuh hati tapi senang patah hati kerana jatuh hati itu tidak mendahulukan Illahi..
Jangan pernah rasa takut pada musuh yang menyerangmu, kerana Selagi ada Allah dalam jiwa, tiada manusia boleh buat kita derita...


Dugaan menjadikan mental kita kuat, masaalah menjadikan kita berfikir, hura-hara menjadikan kita tabah. Setiap ketentuan Allah ada hikmahnya..

harungi dengan tabah walau kau keseorangan..walau hakikatnya Allah sentiasa bersamamu..dan dalam hidup, pasti ada seseorang yang sentiasa mengambil berat tentang kita, sentiasa mengikuti perkembangan kita..tanpa kita sedari :') _mak.abah_

dan ketahuilah..Seorang yg sering mendoakan kita seikhlas hati dlm setiap doanya, lebih baik dari seratus org yg sntiasa memuji di hadapan kita..

~love life~

sem baru,azam baru??

♥. . .mira berkata . . .♥


menghitung hari menjejakkan kaki ke sem baru ^_^ azam dipasang,tpi xtau menjadi ke x..aish...dunia..dunia :3 dah dua hri sampai la saat ini, 12.20a.m ak msih merenung jadual tkot tersalah strategi.. huhu.. nieyh :

jadual sem 4 (2012/2013)

hajat di hati nak tambah lgi 1 subject,signal and network! huhu~ 
then setaip hari blik pkul 6! O_o pengsan..huhu~ pack! 
biar pack dripada mcm sem lpas,bnyk lompong smpai jdi malas ==' 
tskk..bhaye! hanya mampu mendoakan yg terbaek untuk dri sndrik :( hmm..

tinggal lagi 3hari...then mulakan hidup seorang mahasiswa seperti biase..mudah2an mmpu merubah n motivasikan diri sendri..aminn.. :')

#takenote:  orang2 tua kerja untuk menghidupi anaknya, anaknya sekolah agar mendapatkan kehidupan yang lebih layak di kemudian hari. Dengan belajar dan mendapatkan nilai baik adalah cara jitu pelajar untuk membahagiakan orang tuanya♥♥

Wednesday, 13 February 2013

Dhuha pembuka pintu rezeki


Perjalan hidupku sudah panjang..bnyak tempat telahku berhijrah..bnyak yg ku lalui..nyata diri mkin alpa.. Allah sntiasa mnolong hambanya yg beriman..bermula di SEMSAS, ak dididik dngn ilmu agama,tenangnya hati..peraturan yg mendorong ak dan memandu ak ke jln yg benar..menjejakkan kaki ke matrik, diriku mulai sedikit bebas..ak mkin lalai..sehingga la bergelar mahasiswa universiti..diriku x seperti yg didik di sekolah.. :') ak sngt alpa..Ujian yg diberi mmberi ku kesedaran..rezeki itu milik Allah.. ku mohon agr diberi hidayah kembali..

Solat dhuha pembuka pintu rezeki..bukakanlah pintu hati ku :') 

TATACARA SOLAT DHUHA :

ditunaikan apabila matahri sedang naik ( 8a.m-11.a.m)
boleh dilakukan sebanyak 12rakaat..2rakaat 1salam.


rakaat pertama :

1. berniat dln hati menunaikan solat dhuha






"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

2. Solat seperti solat biasa

rakaat kedua :

1. solat separti biase

2. dibaca pada sjud terakhir (3kali)







3. memberi salam

4. doa solat dhuha

















maksudnya :

Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

#permudahkannya bagiku :')


Ujian dan Hikmah..



Ujian tidak akn berhenti selagi roh msih di jasad.. Beruntunglah mereka yg diberi ujian ksusahan dripada ujian kesenangan duniawi..setiap ujian ada hikmahnya..ak sdar diri semakin lalai dngn duniawi.. Allah timpakanku dngn musibah agar ak sedar kelalaian diri..berfikiran baiklah..ak dtkdirkan ditimpa kmlangan,mungkin kerana mahukn ku lbih mndekatkan diri kpada Nya..mahu kn ku melihat pngorbanan ibu bapa ku..agr aku lebih mnghargainya..mngkin jga,meminimakn pergerakanku agr ak lebih fokus dlm pljranku..BERSANGKA BAIKLAH.. :') ampunkan aku.. T_T


Allah tidak menguji hambaNya diluar kemampuan mereka..pinta ku agar Kau berilah ak kekuatan agar sntiasa redha dan kuat mnempuh ujianMu :') berikanlah ak istiqamah dlm setiap perkara yg kulakukan untukMu..Engkau kelilingilah diriku dngn org2 yg mampu membawa ku ke JannahMu.. :') sesungguhnya aku mkin LALAI..

Bantulah ak mencapai redhaMu dan istiqamah dlm perjlnan hidupku.. :')



"Maka tetaplah (istiqamahlah) kamu pada jalan yang benar, sebagaimana diperintahkan kepadamu dan (juga) orang yang telah taubat beserta kamu dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan" 
(Surah Hud ayat 11)

engkau peliharalah hatiku daripada bisikan2 yg mampu mnyesatkanku :') buangkanlah penyakit2 hati yg ada padaku..dan tetapkanlah langkahku ke jalan yg Engkau redhai :')


"Dan ketika syaitan mencantikkan bagi mereka perbuatan mereka, dan dia berkata, 'Tidak ada seorang manusia pun yang dapat mengalahkan kamu pada hari ini, dan sesungguhnya aku adalah pelindungmu." 
(Surah Al-Anfaal ayat 48)

~kepada sahabat : bantulah aku,nsihatilah aku..agar tdak lgi lalai~ 

Tuesday, 12 February 2013

Pliz be mine :)


bosan bosan meh kite layan you tube..
runningman sudah..matlutfi pn sudah..hehe..lyan lagu plk ye ^_^

hehe~ walaupun kata orang aku ketinggalan zaman ( ==' ) tpi bile tngk n dengar lgu ni, hehe..serasa mcm mnat pulak! ada chmistry kowt.. same je kisah nya..opss.. =='


dear u :
    ni lagu nya :    
 
n dear u : hopefully ayt last tu x same la ye :P ngee~ :) 
--> "dalam pada ku gembira kadang kala sedih juga, kau sudah berpunya, x mungkin jdi mlikku selamanya :P"

yet “Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.” :)

Thursday, 7 February 2013

lagu 1: reply sayang


S A L A M    J U M A A T :)

dear u, 

Fall in love with Allah first before you fall in love with anyone else, and He will give you the right person you deserve the most.

~here a sweet love reply~ ^_^


#lirik
sayang ak baik selalu
janganlah kamu risaukan ak
ku harap kamu pn baik disitu
kerna diriku selalu mendoakan mu
sayang jngn talipon ak
nanti habis pula kreditmu
klau kamu rindu akan diriku
luahkan saja didalam doamu
sayang dengar bah permintaanku
jangan tinggalkan solatmu
sayang,jngn dengarkan bisikan hatimu
itu 'setan' mengganggu
sayang dengar bah permintaanku
jngn lupakan tuhanmu
sayang percayalah kataku
ak kn mnikahimu.

  ~Aku tak kejar hartamu. aku tak kejar keindahan paras rupanya. cuma yang ku nanti, seindah tangan memimpin aku ke jannah-Nya.~  


Friday, 1 February 2013

bohongkah??

kenali dan ketahui lah, tanda2 seseorang itu sedang berbohong...
p/s : hanya tanda2 semesti nya tepat..boleh jadi dah memang style diorang cmtu..hee~ n untuk yang jarang menipu mybe..bgi mereka yg memang da terbiase berbohong maybe xleyh ikut sngt tanda2 ni :D ngee~

1. menyentuh hidung
  • secara saintifik, tisu2 erektil pada hidung akan dipenuhi darah mnyebabkan ia membesar ketika berbohong..hal ini akan menyebabkan seseorang automatik menyentuh hidung yg tidak gatal untuk menyembunyikan sesuatu.
2. menutup mulut
  • ia merupAkan 1 tindak balas automatik yg lahir dari psikologi..kemungkinan sejak kecil tidak diajar untuk berbohong, dan apabila cube untuk mengeluarkan kata2 dusta, tangan cube untuk mnghalang nya.. :)
3. gagap
  • seseorang yg kebiasaannya bercakap lancar tiba2 menjadi gagap merupakan petunjuk bahawa die sedang mengalami tekanan emosi. mereka mungkin sedang bersedih,pilu, marah dan sebgainya..dan mungkin juga BERBOHONG.
4. pergerakan mata.
  • org yg berbohong kebiasaannya cuba myakinkan mangsa dngan mmndang tepat ke mata mangsa..perhatikan kerdipan mata..jika kurang atau terlalu kerap tidak seperti kebiasaannya mungkin dia sedang berbohong.
5. lengah memberi jawapan
  • org yg berbohong memerlukan masa untuk berfikir jawapan bgi mereka cerita.. justeru, berfiir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebgainya mungkin merupakan tanda2 mereka sedang berbohong.
6. resah
  • apabila seseorang yg sedang dlam keadaan tenang tibe2 resah apabila diajukan sesuatu soklan, berkemungkinan juga ia sedang berbohong..